Information about squash

De sport squash vindt zijn origine in Engeland en heeft zich over de wereld verspreid naar landen als Egypte, Pakistan en India. In Nederland is het een opkomende sport, voornamelijk onder studenten.

Squashregels

Een squashbaan is 6,4 x 9,75 groot en is onderverdeeld in ruwweg 4 evengrote vlakken. Meestal is de achtermuur van glas zodat toeschouwen mogelijk is! De opslag van de bal gebeurt altijd in het servicevak. Minimaal 1 voet van de speler moet hierin te vinden zijn. De bal moet opgeslagen worden boven de middelste rode lijn (service line) op de muur en moet vallen in de achterste kwart waar de tegenstander staat. Daarna begint de rally. Deze zal pas stoppen als iemand de bal niet meer terug naar de voormuur kan slaan. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. De bal mag maar één keer stuiteren op de grond en moet vervolgens via de zijmuur, achtermuur of direct naar de voormuur geslagen worden. Voor de veiligheid bestaan er regels als ”let”, ”stroke” en ”no let”. Het verschil wordt in de onderste plaatjes kort uitgelegd.

Squashmateriaal

Nu je bekend bent met de regels, wil je natuurlijk graag aan de slag. Maar welk racket moet je hebben? Zijn er verschillen? En het balletje, zijn die allemaal hetzelfde? Natuurlijk zijn hier verschillen in te vinden! Het belangrijkste aspect van een racket is het gewicht. Dit kan variëren van 110g tot bijna 200g. Een beginner zal eerder een wat zwaarder racket willen hebben vanwege het ontbreken van slagtechniek. Je moet hier denken aan een gewicht rond de 150g. Het tweede belangrijk punt is het balanspunt van het racket. Er zijn grofweg drie smaken; head light, even balanced en head heavy. Het verschil ligt vooral in hoe makkelijk je je racket kan bewegen. Een head light zal wendbaarder zijn maar meer kracht vereisen om de bal hard te slaan. Een head heavy daarentegen is weer moeilijker wendbaar, maar er zal makkelijker kracht uit te halen zijn. Waar je mee moet spelen is een kwestie van proberen. Wij als vereniging kunnen je hierin dan ook persoonlijk adviseren. We hebben ook rackets om te proberen. Dan komt nog het balletje, ook hier zijn er verschillen. De balletjes hebben een stip met een kleur: blauw, rood, enkel geel, dubbel geel. Dit geeft aan hoe goed de bal stuitert. Een blauwe bal zal meer stuiteren dan een dubbele gele. Als beginner is het dan ook wenselijk met een bal te spelen met een een blauwe of rode stip. Als je beter geworden bent, kun je overstappen naar een bal met een (dubbele) gele stip. De bal met een dubbele gele stip is de bal die gebruikt wordt tijdens wedstrijden.

Video’s

Een goed kanaal voor het volgen van professionele spelers kun je vinden op PSA squash TV. Hier vind je niet alleen leuke filmpjes van toernooien maar ook tips over hoe je je spel kan verbeteren. Ook het kanaal van Squashskills is zeker de moeite waard om naar te kijken.